Witte Donderdag – Hulp aan helpend Moldavië

Terwijl het het armste land van Europa is zet Moldavië zich volop in om vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen.
Met deze collecte willen we HomeCare steunen.

Hulp aan de grenzen
De teams van HomeCare – normaal gesproken een thuiszorgorganisatie voor kwetsbare en zieke ouderen in Moldavië – zijn momenteel ingeschakeld bij de noodhulp van Oekraïners op de vlucht. Elke werknemer neemt een gezin van vluchtelingen mee naar huis. Dit zijn veelal vrouwen met kinderen en ouderen. “We zijn actief betrokken bij het helpen van mensen in nood,” vertelt Tamara Adasan, directeur van Homecare. “We maken eerste hulp pakketten en delen die uit bij de grensposten. In die pakketten zitten hygiënematerialen, vochtige doekjes en medicijnen.”

Moe en gestresst
Elk team van HomeCare is aan de slag voor vluchtelingen sinds de oorlog uitbrak. De hulp is heel hard nodig, merken ze. “Mensen komen moe en gestresst aan. Velen hebben last van diarree, koorts, verstoppingen of andere pijn. Ze hebben dringend eten en een slaapplek nodig.” Bij de grens met Moldavië staan rijen met honderden vluchtelingen. “Kinderen, huilende moeders, allemaal koud, hongerig en wanhopig.”

Iedere dag weer worden veel hulppakketten uitgedeeld. De medewerkers van HomeCare doen wat ze kunnen in deze bijzondere en moeilijke situatie. Ze zijn erg verontrust, ook over de bedreiging voor hun eigen land. “Bid voor ons, alleen God kan deze oorlog stoppen.”