Kerstcollecte – Vluchtelingenkinderen

Een beter leven voor vluchtelingenkinderen in Griekenland

Natte tenten, onvoldoende sanitair en te weinig eten. Zo wachten duizenden kinderen, zoals Sabrina Sarah, Maryam en Hamid, in Griekse vluchtelingenkampen op de winter die komt. Ze zijn hier, soms helemaal alleen, aangekomen vanuit het Midden-Oosten, Azië en Afrika, op zoek naar warmte en veiligheid. De situatie van deze kinderen is urgenter dan ooit. Partnerorganisaties van Kerk in Actie, zoals Borderline Lesvos, helpen hen met voedsel, kleding en onderwijs en proberen hen op een beter plek te krijgen. Zo brengen ze licht in hun donkere bestaan.

Hoop op betere toekomst

“De redenen waarom mensen naar Europa vluchten, zijn verschillend”, zegt Alice. “Het overgrote deel, zo’n tachtig tot negentig procent, komt uit een conflictgebied. Je hoort de meest schrijnende verhalen: sommigen hebben ternauwernood een bomaanslag overleefd, anderen zijn op de vlucht voor de taliban en weer anderen kunnen hun kinderen niet naar school laten gaan. Vluchtelingen nemen een groot risico door naar Griekenland te komen. Ze doen het in de hoop op een betere toekomst, maar de kans is groot dat ze de reis niet overleven of in criminele handen terechtkomen. En áls ze al aankomen, wacht hun niet de vrijheid en veiligheid waar ze op hoopten. Ze voelen zich ongewenst en moeten soms wel drie jaar wachten voordat ze weten waar ze aan toe zijn.”

Vluchtelingenkinderen in Griekenland

Sabrina Sarah (10) moest met haar familie uit Congo vluchten, omdat ze voortdurend werden bedreigd door gewapende groepen. Ze zocht veiligheid, maar heeft een deel van haar hart in haar geboorteland achtergelaten. Op Lesbos voelt Sabrina zich somber. Ze heeft wel  vriendinnen waar ze mee speelt en praat over wat ze meemaken. Maar Sabrina is erg moe en niet meer vrolijk. Ze wil gewoon weg en gelukkig zijn met haar familie, ze kan nergens anders meer aan denken. Haar blik is leeg, ze heeft haast geen hoop meer en denkt alleen maar: “Help me om hier weg te komen.” Sinds het begin van het coronavirus is ze erg bang, vooral voor haar broertje dat de hele tijd buiten speelt. “Alleen God beschermt ons,” zegt ze. >> Lees het verhaal van Sabrina Sarah

Wat kan Kerk in Actie doen met uw steun?

  • Voor 10 euro krijgt een vluchtelingenkind een pakket zeep en andere items voor persoonlijke verzorging
  • Voor 16 euro krijgt een vluchtelingengezin een voedselpakket
  • Voor 25 euro kan een vluchtelingenkind op Lesbos een maand naar school